Flurazepam

Heb je last van ernstige slaapproblemen, dan kan Flurazepam hier mogelijk bij helpen.

Het is echter niet een middel dat voor huisartsen en psychiaters aangeraden wordt om voor te schrijven. Wil je weten wat het is, wat het doet en wat de bijwerkingen zijn van dit middel? Deze informatie vind je hier.

Wat is Flurazepam?

Flurazepam valt onder de benzodiazepinen. Zie voor meer informatie over benzodiazepinen in het algemeen het artikel elders op deze website.

Flurazepam is de zogenaamde werkzame stof, het stofje dat in je lichaam zijn werk doet. In dit geval is het middel toevallig onder dezelfde naam te verkrijgen in de apotheek. Daarnaast heet het ook wel Flurazepami hydrochloridum. Flurazepam maakt je slaperig, vlakt je emoties af en ontspant je spieren. Dit zorgt ervoor dat je je rustiger voelt en dat je beter kunt slapen.

Waar wordt Flurazepam voor gebruikt?

Dit medicijn wordt uitsluitend gebruikt voor de behandeling van slaapstoornissen die zo ernstig zijn dat ze een negatieve invloed hebben op het dagelijks functioneren of zorgen voor ernstig lijden. Dit medicijn wordt alleen voor korte tijd voorgeschreven. Het middel is dus niet geschikt voor langdurigere slaapbehandeling en vanwege de lange werkingsduur is het niet geschikt als regulier slaapmiddel.

Effect van het medicijn

Binnen vijftien tot dertig minuten na inname heeft dit middel al effect. Je wordt slaperig en rustig. Zorg er dus voor dat je het middel inneemt net voordat je naar bed gaat, het liefst wanneer je al in bed ligt. Het is namelijk gevaarlijk als je nog met andere zaken bezig bent of als je nog moet traplopen wanneer je slaperig wordt. Zoals gezegd houdt de werking van dit medicijn lang aan. Het kan wel 14 tot 16 uur duren voordat het is uitgewerkt. Dit betekent dat je de tijd nodig hebt om lang te slapen, anders zal het waarschijnlijk je werkzaamheden gedurende de dag beïnvloeden. Flurazepam werkt alleen goed wanneer je het middel af en toe gebruikt. Bij dagelijks gebruik neemt de werking af, omdat je lichaam aan het effect went. Deze verslavende werking is bekend bij alle werkzame stoffen die vallen onder de benzodiazepinen.

Gebruik van het medicijn

Meestal wordt bij volwassenen een dosis voorgeschreven van 30mg. Soms kan hier wat van afgeweken worden, afhankelijk van hoe je op het medicijn reageert. Er zijn ook doelgroepen die standaard met een lagere dosering beginnen, meestal is dit dan 15mg. Flurazepam moet ongeveer een half uur voor het slapengaan worden ingenomen. Zoals gezegd is het medicijn niet voor dagelijks gebruik. Een goede arts zal je altijd controleren en bevragen wanneer je dit medicijn voorgeschreven hebt gekregen. Doordat er nogal wat bijwerkingen bekend zijn en het slikken van dit medicijn wat beperkingen met zich meeneemt, is het alleen verkrijgbaar op doktersrecept.

Bijwerkingen

Vooral in het begin van de behandeling kan dit medicijn overdag slaperigheid en vermoeidheid veroorzaken. Daarnaast krijg je soms te maken met spierzwakte, verwarring, en dubbelzien. Het is goed mogelijk dat je niet meer zo’n groot concentratievermogen hebt en je prestaties gedurende de dag zullen dan ook flink negatief beïnvloed kunnen worden wanneer je dit medicijn slikt.

Volgens het farmacotherapeutisch kompas zijn enkele bijwerkingen die zich soms voordoen (in 0,1-1% van de gevallen) slikstoornissen, misselijkheid, braken, diarree, obstipatie, verhoogde eetlust, gewichtstoename als gevolg van verhoogde eetlust, verminderd libido en huidreacties.

Daarnaast kan Flurazepam (net als andere benzodiazepinen) zorgen voor depressieve gevoelens en bij kinderen en ouderen ook voor agressieve neigingen. Verder brengen alle benzodiazepinen het risico van verslaving met zich mee. Zie hiervoor het stuk over benzodiazepinen op deze website.

Beperkingen bij gebruik van Flurazepam

Inname van Flurazepam wordt heel sterk afgeraden wanneer je zwanger bent. Het is namelijk schadelijk voor het kindje in je buik. Het kan problemen geven met de lichaamswarmte en de spierspanning van je kindje, maar het kan ook zorgen voor moeilijkheden met ademhalen. Daarnaast kunnen er voedingsproblemen ontstaan na de geboorte. Verder kan het zijn dat je kindje afhankelijk is geworden van het medicijn, wat na de geboorte kan leiden tot afkickverschijnselen. Geef je borstvoeding, dan zal de dokter dit medicijn niet voorschrijven of je verzoeken om met borstvoeding te stoppen. Het medicijn kan namelijk in de borstvoeding terechtkomen. Daarnaast is het sterk afgeraden dit medicijn te gebruiken in combinatie met het nuttigen van alcohol. De rijvaardigheid kan door dit medicijn ernstig worden beïnvloed, dus ook de weg op gaan wanneer je dit medicijn slikt is af te raden.