Zolpidem

Een goede nachtrust is essentieel om normaal te functioneren. De hele nacht wakker liggen doet je prestaties op het werk en op school niet bepaald ten goede. Bovendien is het ontzettend vervelend om de slaap niet te kunnen vatten. Helemaal wanneer iemand naast je wel in dromenland verkeert. Gelukkig zijn er slaapmiddelen beschikbaar om dit probleem te bestrijden. Zo val je dankzij het slaapmiddel Zolpidem binnen 30 tot 60 minuten als een blok in slaap.

Insomnia: nachtenlang wakker

Het geeft een goed gevoel om elke dag fris en uitgerust op te staan. Helaas is dat niet iedereen gegund. Zo zijn er duizenden Nederlanders die kampen met chronische slapeloosheid. Uit onderzoek blijkt zelfs dat ongeveer 700.000 landgenoten regelmatig ’s nachts wakker liggen. Ze piekeren bijvoorbeeld over een probleem op het werk of op school. Ook een traumatische gebeurtenis kan bijdragen aan slapeloosheid, die in de medische wereld overigens ook wel ‘insomnia’ wordt genoemd. Zodoende worden slaapmiddelen zoals Zolpidem regelmatig door de huisarts voorgeschreven.

Tijd voor medicatie

Zolpidem is een bijzonder populair slaapmiddel. Meestal schrijft de huisarts het voor na een gesprek. Hij of zij zal je in eerste instantie wijzen op een aantal manieren om beter te slapen. Denk bijvoorbeeld aan een ontspannen bad voor het naar bed gaan. Ook het lezen van een boek helpt vaak om als een blok in slaap te vallen. Helaas geldt dit niet voor iedereen. Wanneer bepaalde huis-tuin-keuken manieren niet meer helpen is het tijd voor medicatie. Op voorschrift van de huisarts kun je Zolpidem ophalen bij de apotheek. Tegenwoordig bestellen echter steeds meer mensen kalmeringsmiddelen bij de online apotheek. Het voordeel hiervan is dat de prijs doorgaans iets lager ligt. Bovendien wordt de medicatie aan huis bezorgd.

Bijwerkingen van Zolpidem
De bijsluiter geeft veel informatie over het medicijn Zolpidem. Zo zal het je wijzen op enkele mogelijke bijwerkingen. Zo komt het vaak voor dat patiënten last krijgen van hoofdpijn en buikpijn. Ook pijn in de rug komt regelmatig voor, evenals een verminderd concentratie- en reactievermogen. De kans op valpartijen neemt daardoor toe. Om ongelukken te voorkomen kun je het beste rustig aan doen, en de auto bijvoorbeeld even laten staan. Andere bijwerkingen die Zolpidem kan veroorzaken zijn het volgende:

  • Maag- en darmklachten
  • Vervlakken van gevoelens. Zowel negatieve emoties (angst, spanning) als positieve emoties (blijdschap)
  • Verminderd empathisch vermogen
  • Geheugenverlies
  • Raadpleeg bij deze bijwerking de huisarts

Overgevoelig? Raadpleeg de huisarts
Zolpidem is over het algemeen een zeer effectief medicijn. Toch heeft het niet bij iedereen een positief effect. Zo komt het wel eens voor dat personen overgevoelig zijn voor het medicijn. Ze krijgen bijvoorbeeld last van pijnlijke huiduitslag, of zelfs een opgezwollen tong en lippen. Dergelijke symptomen kunnen een behoorlijk gezondheidsrisico vormen. Zwellingen in het gezicht veroorzaken namelijk vaak benauwdheid, met alle gevolgen van dien. Zodoende is het verstandig om zo snel mogelijk de huisarts te raadplegen.

Hypnotica
Zolpidem is verkrijgbaar in een klein doosje. Leg deze bijvoorbeeld in het medicijnkastje, of op je nachtkastje. Je lichaam neemt het slaapmiddel bijzonder snel op. Als het goed is ervaar je na ongeveer 30 minuten een slaperig gevoel. Je spieren ontspannen, en je ogen worden zwaar. Vervolgens beland je 6 heerlijke uren in dromenland. Zolpidem is zeer effectief omdat het een zogeheten ‘hypnotica’ betreft. Dergelijke medicijnen bevatten stoffen die invloed uitoefenen op je hersenen. Door bepaalde prikkels te beïnvloeden ervaar je een suf en slaperig gevoel.

Een dosis Zolpidem gebruiken
Wie weet ligt het effectieve medicijn Zolpidem inmiddels ook op jouw nachtkastje. Hopelijk ben je je bewust van het feit dat het slaapmiddel erg verslavend kan zijn. Zodoende dien je Zolpidem niet te vaak te gebruiken. Artsen raden aan om het middel een keer in de drie dagen te gebruiken. Gebruik daarnaast slechts 1 dosis per nacht. Teveel Zolpidem kan namelijk een gevaar vormen voor je gezondheid. Bovendien versterkt een te hoge dosis de bijwerkingen van het slaapmiddel, zoals vermoeidheid en sufheid.

Combinatie met andere medicijnen
Het is niet verstandig om met dit medicijn te experimenteren, bijvoorbeeld door het te combineren met andere medicatie. Vaak heeft het dan juist een averechts effect. Je kunt het beste even overleggen met de huisarts over je medicijngebruik. Dit is helemaal belangrijk wanneer je al kampt met andere aandoeningen, zoals epilepsie. Bepaalde medicatie tegen epilepsie kan namelijk de hoeveelheid Zolpidem in je bloed verminderen. Daardoor werkt het kalmeringsmiddel minder goed. Wees daarnaast voorzichtig met medicijnen tegen tuberculose en arteriële hypertensie.

Medicijngebruik rustig afbouwen
Hopelijk heeft Zolpidem een positief effect op je dagelijks functioneren. Het is erg fijn om geen angst- en paniekaanvallen te hebben. Wel is het verstandig om het gebruik van Zolpidem op een gegeven moment rustig af te bouwen. Daarmee voorkom je namelijk ontwenningsverschijnselen. Deze kunnen je namelijk erg ziek en onrustig maken. Om dit te voorkomen kun je Zolpidem het beste niet te vaak gebruiken, en niet elke dag. Hopelijk heb je het kalmeringsmiddel in de toekomst niet meer nodig.