Verslaafd aan slaapmedicaties

Slaaptabletten of kalmeringsmiddelen zijn geen onbekend medicijn; een ieder heeft er weleens van gehoord en een behoorlijk deel van de bevolking, maakt er ook gebruik van. Deze middelen worden om verschillende redenen voorgeschreven, maar hebben voornamelijk als doel, patiënten tot rust te brengen en slapeloosheid te verhelpen. Het incorrect/regelmatig gebruiken van slaapmedicaties kan resulteren in een verslaving. Hoe herken je zo een verslaving? Welk gevaar schuilt achter dit type verslaving en hoe kom je ervan af?

Symptomen van verslaving aan slaapmedicaties

Het grootste probleem aan dit type verslaving is, dat de patiënt het in de meeste gevallen, zelfs niet doorheeft, dat er sprake is van verslaving. Wordt hij/zij erop aangesproken, dan volgt er meestal ontkenning. De omgeving van zo iemand merkt echter gauw op, dat er wat mis is. Iemand die verslaafd is aan slaapmedicatie, kan er niet zonder en zal er alles aan doen, om over voldoende slaappillen te beschikken. In een vergevorderd stadium verliest zo iemand de interesse in de dingen van het dagelijks leven en zal zijn/haar verplichtingen niet nakomen. Er zullen ook ontwenningsverschijnselen optreden, wanneer getracht wordt te stoppen met de medicatie.

Het gevaar achter verslaving aan slaapmedicatie

Dat verslaving aan slaappillen, gevaarlijk is, spreekt voor zich. Het begint meestal met problemen in relationele – en werksfeer. Dit, omdat een verslaafde niet optimaal meer zal kunnen functioneren in het dagelijks leven. Continuering van het gebruik van slaapmedicatie, heeft als gevolg, dat de pillen, minder werkzaam worden; zo iemand zal op den duur meer pillen moeten slikken, voor hetzelfde effect. Dit kan makkelijk leiden tot een fatale overdosis. Andere dingen waar je mee te maken krijgt, zijn depressie, zelfmoordgedachten en schade aan organen.

Hoe kom je van een verslaving af

Gezien de ernst van een verslaving aan slaapmedicatie, is het belangrijk, dat een verslaafde, zo snel als mogelijk, hulp zoekt. Je kunt er met een goede, betrouwbare vriend of je huisarts over praten. Omdat heel wat personen er echter moeite mee hebben, hiermee naar buiten te komen, zijn er instanties, waar je bijvoorbeeld naar kunt bellen, en anoniem, het probleem bespreekt. In de meeste gevallen, zal een verslaafde naar een rehab faciliteit verwezen worden. Aangezien de omgeving een verslaving meestal als eerst opmerkt, is het belangrijk, dat je goed oplet, indien je vreemd gedrag opmerkt bij een vriend of collega. Onderneem zonodig actie, zodat er tijdig hulp geboden kan worden.

Tot slot

Verslaving aan slaapmedicatie is een veelvoorkomend ziektebeeld en wordt vooral opgemerkt aan het veranderende gedrag van de patiënt. Aangezien dit type verslaving levensgevaarlijk is, is het van belang, dat er tijdig actie wordt ondernomen. Zo iemand zal in het ergste geval, rehab moeten ondergaan om er weer bovenop te komen.